Ontdek het Leven


Kun je een rups leren vliegen?

Jan Bommerez en Kees van Zijtveld 


INTRODUCTIE

Dit boek gaat over het verschil tussen verandering en transformatie. Veranderen is iets dat U doet. Transformeren gebeurt vaak as na een of meerdere doorbraken en heeft daarom te maken met hoe iemand tegen dingen aankijkt. Of anders geformuleerd: transformatie heeft te maken met zien en inzien. 


Wat u niet ziet, ziet u niet totdat u het inziet. En wat u niet inziet ziet u niet totdat u het inziet. En als u het wel inziet is dat altijd een onverwachte gebeurtenis. Het woord gebeurtenis is hier bewust gekozen: u doet het niet. De crux is dat zolang u vasthoudt aan allerlei overtuigingen, u niet echt kunt inzien. Kent u wel uw eigen mogelijkheden? Weet u wel tot wat u echt in staat bent? Bent u bereid uw overtuigingen op te geven over wie u bent en wat u kunt? Bent u klaar voor de kwantumsprong van rups naar vlinder?

   

LEIDINGGEVENDEN

Dit boek is in eerste instantie geschreven voor leidinggevenden, maar dat niet alleen, ook werknemers hebben veel baat bij dit boek om inzicht te krijgen in processen op de werkvloer. Je vraagt je wel eens af waarop het niet ‘loopt’ op je werk. Er is vaak gebrek aan duidelijke communicatie, er zijn weerstanden, er is gemopper en je hebt ontevreden collega’s. Toch probeert de leiding daar verandering in te brengen. En daar zit nu precies de crux! Mensen willen wel veranderen, maar mensen willen niet veranderd worden. Je wilt niet zijn zoals een ander – lees leidinggevende – wil dat je bent, je wilt jezelf kunnen zijn in al die uren die je op je werk doorbrengt.

Alle opgelegde regels, afspraken en maatregelen van bovenaf hebben niet altijd het gewenste effect. Natuurlijk moet er binnen een organisatie of bedrijf structuur zijn, dat is zelfs broodnodig, maar A4-tjes vol mededelingen waar je je aan moet houden functioneren nooit.

   

POTENTIEEL

Stel je bent reproductief creatief, dan kun je pas creatief zijn op basis van voorbeelden. Geef zo iemand een opdracht warbij geen enkel voorbeeld voorhanden is, dan zal de opdracht stranden en op niets uitlopen. Er is geen resultaat, maar wel een gefrustreerde werknemer.

Geef je daarentegen zo’n opdracht aan een creatief denkend mens, dan borrelen de mooiste ideeën naar boven. Ideeën die een reproductief creatief mens uitstekend kan uitvoeren, omdat er voorbeelden gegeven worden. Het inzicht dat er op deze manier het beste gewerkt kan worden is essentieel voor leidinggevenden. Op deze manier genereren ze een optimaal resultaat.

   

TRANSFORMATIONEEL LEIDERSCHAP

 Er is een grote behoefte aan leidinggevenden die inzien dat veranderingen alleen maar kunnen ontstaan als je transformerend bezig bent in je bedrijf. Transformatie betekent een omslag in het bewustzijn; inzicht in jezelf en je werknemers. Waar worden mensen gelukkig van? Van aandacht, gehoord worden, duidelijke communicatie – ook wanneer iets niet mogelijk is – structuur en zelfontplooiing. Jezelf mogen zijn en mogen doen waar je goed in bent! De taak van de leidinggevende is dat potentieel in te zetten op de werkvloer.

 

JAMMER 

Wat is het toch jammer dat zo weinig leidinggevenden dit inzicht bezitten; men probeert zo vaak mensen te veranderen door opgelegde maatregelen. Laat de mensen op de werkvloer zelf met oplossingen komen; laat ze zelf bedenken wat het beste functioneert. Geef ze vertrouwen en ruimte en luister!

Dit is een boek dat elke leidinggevende verplicht zou moeten lezen voor een aanstelling om na te gaan of hij/zij in staat is om een transformationeel leider te zijn.  

 
 
 
 
googleae70da3b9f2c6104.html