Ontdek het Leven

 De Meesters van het Verre Oosten

Baird T. Spalding


 VERLICHTE MENSEN

Om te beginnen moet ik eerst proberen uit te leggen waar dit boek over gaat. Spalding was in 1894 (!) deel van een onderzoeksgroep van elf personen die het verre oosten bezocht. Tijdens hun verblijf van drieëneenhalf jaar kwamen zij in contact met de Grote Meesters van de Himalaya, die hen hielpen bij het vertalen van eeuwenoude teksten die in klei of marmer aangebracht waren. Deze teksten werden bewaard in hooggelegen kloosters. De Meesters die zij daar ontmoetten brengen de Grote Wet in praktijk. De Wet is wéten; weet dat je God bent en weet dat je de goddelijke eigenschappen en mogelijkheden bezit om te manifesteren wat je maar wenst. Wéét dat je schepper bent. De Meesters zijn mensen die volmaaktheid bereikt hebben, dezelfde staat van bewustzijn die Jezus Christus bezat. Zij zijn Meester over de elementen en de materie. Zij verschijnen op plaatsen uit het ogenschijnlijke niets; zij leven vaak al honderden jaren in hun volmaakte lichaam en ze verrichten wonderen aan de lopende band. Zij zeggen dat dit geen wonderen zijn, maar dat wat zij doen ons natuurlijk geboorterecht is. Ieder mens kan wat zij laten zien. Zij leven in volledige harmonie met God en zij zijn het gemanifesteerde Christusbewustzijn.

 

BIJZONDERE VERSCHIJNING

Spalding zegt in zijn voorwoord dat hij verklaart dat hij de waarheid schrijft, maar dat lezers dit kunnen aanvaarden of verwerpen, zoals ze willen. Het eerste deel van het boek beschrijft de ervaringen van de expeditiegroep met de Meesters; het bevat hun lessen die stenografisch opgetekend zijn. Een mooie uitspraak uit het voorwoord en die al lange tijd bekend is in spirituele kringen, is de opmerking van Spalding dat de Meesters accepteren dat Boeddha de weg naar verlichting vertegenwoordigd, maar dat Christus Verlichting IS; het is de staat van bewustzijn die we allemaal kunnen bereiken. Het is wonderlijk dat Jezus Christus vaak samen met de Meesters aan de expeditieleden verschijnt om met hen van gedachten te wisselen en hun lessen te brengen. De grote les is, dat wij de Wet in praktijk kunnen brengen als we geloven dat dit mogelijk is.

 

WAAR OF NIET WAAR

Voor zover heel summier iets over de inhoud van het boek. Het komt niet vaak voor dat ik ervoor huiver om een recensie over een spiritueel boek te schrijven, maar het boek van de Meesters is te wonderlijk, te fascinerend en te vreemd om zomaar een mening over te kunnen hebben. Tijdens het lezen van het boek viel ik van de ene verbazing in de andere. In het begin legde ik het boek regelmatig weg en dacht bij mezelf: “Dit kan toch niet waar zijn?” Toch nam ik het boek weer op en las verder, de lessen van de Meesters zijn zo bijzonder dat je verder moét lezen. Is het waar? Is het niet waar? Als het niet waar is, dan is Spaulding zelf een Meester; alleen een Meester kan zulke prachtige diepzinnige lessen vertellen en schrijven. Hij claimt het eigen meesterschap niet, hij zegt dat hij de eigenschappen en mogelijkheden van de Meesters niet beheerst. Is het dan toch waar? Stel dat het waar is, dan is wat er in dit boek staat wonderlijker dan ik je kan uitleggen. De keuze is, zoals altijd, aan jezelf. Persoonlijk ben ik, na de eerste twijfels, gaan geloven dat het waar is wat in dit boek gezegd wordt, ook al klinkt het ongelooflijk.

 

ALLES IS MOGELIJK

Fascinerend, wonderlijk, ongelooflijk. Laten we eens aannemen dat het waar is wat de Meesters zeggen; stel je nou eens voor dat wij dezelfde mogelijkheden en eigenschappen als Jezus Christus bezitten en die ook in ons leven kunnen manifesteren. Als het waar is, laten we enorme mogelijkheden onbenut. Onvoorstelbaar gewoon. Er is gigantische geestelijke en materiële rijkdom mogelijk als we de Wet toepassen in ons leven.

 

HEEL DIEPZINNIG

Het is een zodanig boek dat je heel vaak moet lezen om alle rijkdommen eruit te kunnen halen. Mijn exemplaar staat bol van de ‘vlaggetjes’, de vervangers van de verboden ezelsoren, die belangrijk passages markeren. Ik moet de lessen van de Meesters nog vaak herlezen om de Wet te kunnen toepassen. Van elke bladzijde komen de wonderen je tegemoet; ik heb er weken over gedaan om dit boek te lezen, terwijl ik andere spirituele boeken soms in drie avonden uitlees. Er staat zoveel in dit boek waar je over na moet denken en dat je op jezelf moet laten inwerken, dat het onmogelijk is het in één ruk uit te lezen.

 

Dit boek is een must voor lichtwerkers en gevorderde spirituele lezers op reis naar het Meesterschap.

 
 
 
 
googleae70da3b9f2c6104.html