Ontdek het LevenSPIRITUALITEIT - PSYCHOLOGIE VAN DE KOUDE GROND?

 

Ik ervaar het: emotionaliteit geeft instabiliteit, maar ook het besef van intens leven, bewustwording, een bewustzijnsproces. Wanneer je trauma’s meemaakt raak je van slag, je verliest de grond onder je voeten, je leven staat op de kop en je raakt de weg kwijt. Dit zijn voorspelbare en begrijpelijke reacties, je bent mens. Je bent hier op aarde om het leven in allerlei facetten te ervaren en daardoor een wijzer mens te worden.


Is dit ‘psychologie van de koude grond’? Amateur psychologie? Nee, het is een spirituele overtuiging.


 En als je niet wijs wilt worden en niet wilt ervaren? Dan komen ze nog, die levenservaringen! Niet aan te ontkomen, een paar ‘gelukkigen’ onder ons hebben nog niets in het leven meegemaakt. Maar de meesten die ik heb ontmoet zijn gepokt en gemazeld door het leven, doorleefd en afgepeigerd door alles wat ze hebben meegemaakt, tsunami’s van pijn, verdriet en kracht. Dat maakt hen boeiende, interessante en gevoelige mensen die je begrijpen als je door één van je nachten van de ziel gaat. Je hoeft ze niets te vertellen of uit te leggen, ze weten waar je doorheen gaat, ook al is hun eigen ervaring anders en uniek.


SPIEGEL


Op het moment dat je door een nacht van de ziel gaat krijg je spiegels voorgehouden waarin je kunt zien waar je je vergist of waar je dreigt van je pad af te raken. Deze spiegels zorgen ervoor dat je je van jezelf bewust wordt, dat je je gedrag herkent, dat je over jezelf gaat nadenken en veranderingen doormaakt. Psychologie van de koude grond? Nee, spiritualiteit! Bewustwording! Introspectie! Verandering!


Ik heb gemerkt dat ik geïrriteerd raak van mensen die het goed bedoelen maar die zich ongevraagd met je leven bemoeien. Niemand kan mij vertellen wat ik in mijn donkere nacht moet doen, moet denken of moet voelen, ook al hebben ze het beste met je voor. Toch kan ik hen niets kwalijk nemen, ik ben volledig in mijn eigen valkuil getrapt door hetzelfde te doen bij anderen, mea culpa. Maar wat ik wel gedaan heb, is in mijzelf onderzoeken wat er aangeraakt wordt, waarom raak ik zo geïrriteerd. Het antwoord kwam al snel via een spiegel naar me toe: ‘Je hebt geen idee’. Nee, dat was het, men heeft geen idee waar ik doorheen ga, alleen de mensen die er zijn geweest, die bijna hetzelfde hebben meegemaakt begrijpen een klein beetje van mijn emotionele achtbaan. En niemand kan mij vertellen hoe ik moet uitstappen, want ik kan er niet uit, de rit is nog niet voorbij.


KRACHT


Spiritualiteit is bewustwording, ontdekken wie en wat je werkelijk bent; een geestelijk wezen in een menselijke vorm. Mensen kunnen zich vergissen, ik ben geen uitzondering en vooral wanneer je geestelijk instabiel bent door een traumatische ervaring is de vergissing snel gemaakt. Maar een vergissing kun je corrigeren door je je ervan bewust te worden dát je je hebt vergist en dit ook toe te geven. Maar een vergissing heeft geen vergeving nodig, want een vergissing wordt altijd gemaakt zonder opzet, het is niet doelbewust gebeurd.


Nee, ik ben geen ‘psycholoog van de koude grond’, ik ben helemaal geen psycholoog, mijn kennis en capaciteiten liggen op een ander gebied, maar ook dat ben ik niet. Wat ik in de wereld ben is niet wat ik werkelijk ben. Ik ben wel een aanhanger van de denkwijze van de Nieuwe Spiritualiteit. Spiritualiteit in de hoogste en zuiverste vorm geeft kracht, kennis, houvast en is een leidraad in het leven. Geen zweverig gedoe, geen psychologie van de koude grond, maar bewustwording van wie je bent, waar je vandaan komt, waar je naar toe gaat en waarom je hier bent. Als je die geheimen eenmaal hebt ontdekt wordt spiritualiteit een enorme kracht die je voortstuwt en voortduwt door het leven.


MACHT


Bewustwording geeft niet alleen kracht, maar geeft je ook een onoverwinnelijke macht. Kennis is macht, kennis kan je nooit ontnomen worden, kennis is sterk en betrouwbaar en draag je overal met je mee. Je eigen innerlijke weten, je onomstotelijke kennis is de kracht en macht die voelbaar en merkbaar is en die niemand je meer afneemt. Ware kennis is je eigendom, maar wel je persoonlijke schat, onoverdraagbaar en onaantastbaar. Een aanval of ontkenning van je kennis wordt pas gerechtvaardigd door je verdediging, je hoeft jezelf of je denkwijze niet te verdedigen, jij weet wat je weet. Maar je kennis is nooit overdraagbaar, nooit  deelbaar en niet de waarheid van iemand anders.


Alles dat ik hier geschreven heb is waar, …………. tenzij het niet waar is.


 Jij bent je eigen autoriteit, jij bepaalt.   


In dit artikel zijn enkele inzichten van de Nieuwe Spiritualiteit verwerkt, dit is niet compleet of volledig, er is zoveel meer, zo oneindig veel meer.  

Dit artikel is geschreven door Pyts Boschma - owner at www.nieuwspirit.nl en www.millio.nl. Haar partner en levensgezel is op 27 augustus 2017 overleden.

 
 
 
 
google-site-verification: googleae70da3b9f2c6104.html