Ontdek het Leven

 BESTAAT REÏNCARNATIE?

1.            

Strikt gesproken is reïncarnatie onmogelijk. Het verleden en de toekomst bestaan niet, en het idee van de geboorte in een lichaam heeft geen enkele betekenis, niet voor één keer en niet voor meerdere keren. Reïncarnatie kan in werkelijkheid niet waar zijn. De enige vraag die je zou kunnen stellen is: “Kan het begrip reïncarnatie je helpen op je levensweg?” En dat hangt er natuurlijk weer vanaf hoe je het begrip wilt gebruiken. Als je het begrip reïncarnatie gebruikt om inzicht te krijgen in het eeuwige karakter van het leven, dan heeft het inderdaad nut en kan het je helpen. Kun je een andere vraag over reïncarnatie stellen die echt zinvol is en die je echt helpt om het pad door het leven te verlichten? Het antwoord is nee. Zoals zoveel andere overtuigingen, kan ook het begrip reïncarnatie misbruikt worden. In het minst schadelijke geval brengt een dergelijk misbruik een soort arrogantie teweeg over de status in het vorige leven of dat men trots is op het leven dat men geleid heeft. In het ergste geval zorgt het ervoor dat mensen vergeten het leven te leven in het hier en nu, passief worden en alleen nog maar bezig zijn met het vorige leven. Tussen beide varianten liggen veel andere idiote mogelijkheden.


2.            

Het is niet goed als je je hoofd gaat breken over eerdere levens, het is niet een probleem waarmee je je in dit leven moet bezighouden. Misschien heb je in een vorig leven wel de nodige problemen gehad die nu nog van invloed zijn in dit leven, maar je hebt dit leven niet gekregen om je vorige leven uit te werken. Je bent nu hier en je moet nu een uitweg vinden uit dit leven. Je legt in je huidige leven de basis voor een toekomstig leven, en de bevrijding die je zoekt kun je alleen maar in dit leven bereiken. Er zijn misschien wel mensen die troost vinden in het idee van reïncarnatie en als het hen de moed geeft om verder te gaan dan is het idee van reïncarnatie vanzelfsprekend waardevol. Maar het staat ook vast dat de weg naar bevrijding openstaat voor iedereen, of je nu wel of niet in reïncarnatie gelooft. Het idee is daarom niet van essentieel belang voor het leerplan van deze cursus. Er bestaat altijd een bepaald risico als je het leven dat je nu leidt koppelt aan levens die voorbij zijn. Maar er is altijd iets goeds in de gedachte dat het lichaam en het leven niet hetzelfde zijn.


3.            

Als je het doel van de cursus begrijpt, dan zul je inzien dat het niet nuttig is om een definitief standpunt over reïncarnatie in te nemen. Een leraar van God hoort iedereen te helpen, of ze nu wel of niet in reïncarnatie geloven. Men mag van een leraar van God geen definitief standpunt verwachten, want dat zou de bruikbaarheid  van de leraar niet bevorderen, net zomin als de mogelijkheid om beslissingen te nemen. Een leraar van God heeft genoeg te stellen met zijn eigen ego, het zou niet wijs zijn om hem ook nog lastig te vallen met allemaal godsdienstige tegenstellingen.  Het zou ook niet een voordeel voor hem zijn als hij deze cursus overhaast accepteert om maar leraar van God te kunnen zijn.


4.            

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: deze cursus heeft als doel dat je denken compleet veranderd wordt. Als dit uiteindelijk lukt, dan heeft de vraag of reïncarnatie bestaat geen enkele betekenis heeft. Maar als je nog bezig bent om je denken totaal te veranderen, dan heb je grote kans  dat je geen duidelijk antwoord op de vraag zult vinden omdat je nog niet overtuigd bent van de eeuwigheid van God. Een wijze leraar van God gaat niet op dit soort vragen in, want het is niet belangrijkste probleem en hij/zij wil heel veel andere dingen onderwijzen en leren. De leraar van God zou moeten aangeven dat dit soort vragen nooit definitief te beantwoorden zijn en daarom tijdsverspilling is. Je bezighouden met dit soort dingen betekent dat je afdwaalt van je doel. Mochten er bruikbare argumenten zijn die kunnen helpen de weg door het leven te vinden, dan zal de leraar van God dat van de Stem van God te weten komen. Daarnaast zal hem/haar verteld worden hoe die argumenten het beste gebruikt kunnen worden. Wat is er nog meer te weten?


5.            

Betekent dit dat de leraar van God zelf niet in reïncarnatie mag geloven of mogen bespreken met anderen die er wel in geloven? Het antwoord is: zeker niet! Als je in reïncarnatie gelooft, dan zou het niet goed zijn om dat geloof op te geven, tenzij je Innerlijke Leraar je dat af zou raden. En dat is absoluut niet waarschijnlijk. Misschien dat het je wel duidelijk wordt gemaakt dat je je eigen overtuiging niet gebruiken kunt bij het onderwijzen van anderen als zij absoluut niet in reïncarnatie geloven. Je zou dan een andere uitleg moeten gebruiken, alleen omdat die nodig is. Het enige dat je wel moet blijven vasthouden is dat de geboorte niet het begin en de dood niet het einde van het leven is. Maar je hoeft dit aan een beginner op het geestelijke pad niet op te leggen. Die hoeft alleen maar te accepteren dat wat hij weet niet alles is wat er te leren valt en dat er meer is…. Maar de beginner is aan zijn reis begonnen.


6.            

Deze cursus legt steeds weer de nadruk op hetzelfde: op dit moment wordt jou volledig bevrijding aangeboden en op dit moment kun jij die accepteren. Dit is nog steeds je enige verantwoordelijkheid. De verzoening met God betekent hetzelfde als ontsnappen aan het verleden en totaal niet geïnteresseerd zijn in de toekomst. De Hemel is hier. Er is geen ergens anders. De Hemel is Nu. Er is geen andere tijd. Dit is de enige belangrijke les die de leraren van God hoeven over te brengen. Alle overtuigingen moeten hierop gericht zijn als ze goed worden uitgelegd. Alles is bruikbaar als het de waarheid dient. Alle overtuigingen die helpen om vooruit te komen op de geestelijke weg moeten gerespecteerd worden. Dit is het criterium van deze cursus. Meer is niet nodig.  

Bron: Een Cursus in Wonderen 

 
 
 
 
googleae70da3b9f2c6104.html