Ontdek het Leven

 

NIETS TE VERGEVEN door RITA CURTIS

 

Het eerste dat over vergeving gezegd dient te worden is het volgende: "Er is niets te vergeven". Eigenlijk is dat het enige dat je over vergeving kunt zeggen. Als je dat begrijpt, hoef je niet verder te lezen en kun je beter een blokje omgaan. Of nog beter, je kunt dit uitleggen aan iemand die denkt dat hij onheus bejegend is.


De moeilijkheid is, dat we dit spiritueel gezien wel begrijpen, maar dit niet zo ervaren. Dus blijven we vaak in de illusie steken, dat er slachtoffers en misdadigers zijn, dat we gekwetst kunnen worden en dat er dingen gebeuren waarvoor vergeving onontbeerlijk is. De waarheid is, dat wij hier zijn om dit spel te spelen.


Ik stel me zo voor dat er in de hemel een groep zielen rondom een enorme ronde tafel zitten. Deze zielen zijn volmaakte, verlichte wezens, maar ze hebben herkenbare aspecten - eentje ziet eruit als Pure Vriendelijkheid, de andere is Medeleven zelf, weer een ander is Humor en hij maakt ons allemaal aan het lachen. Wijsheid/Helderheid is ook aanwezig, waarschijnlijk is ze de voorzitter van de vergadering.


Ze opent het gesprek: "Welnu, laten we van start gaan. Vergeving, mijn vriend, wat ben je van plan om over jezelf af te roepen deze ronde op aarde?". "Nou, ik heb best wel lang en degelijk nagedacht. De vorige keer dat ik op aarde was voelde het soms als één stap vooruit en twee achteruit. Ik denk dat ik dit keer voor de dubbelklapper ga en enige supersprongen ga maken in mijn spirituele ontwikkeling. Ik ga mijzelf met mijzelf confronteren op een bijzonder gewelddadige manier, zodat ik mijzelf echt de gelegenheid kan geven totale vergeving ten volle te ervaren".


"Zeer goed", knikt Wijsje, "ga door!". Vergeving kijkt opzij naar de wolk die links langs hem schuift en die zachtjes langs zijn kin wrijft."Ik zal natuurlijk moeten vergeten dat zoiets als schade of letsel bestaat die een slachtoffer aangedaan kan worden. Ik zal me enige tijd niet mogen herinneren dat een verkeerde daad van iemand tegen mij, die anders dan mij lijkt te zijn, dat die aanval een geschenk is van mijzelf aan mijzelf, zodat ik mij kan herinneren dat ik God ben en dat God alles is dat er is. Ik zal mijzelf toestaan in de illusie te geloven en dat in die illusie verschrikkelijk slechte dingen goedgemaakt moeten worden. Ik zou zelfs een paar jaar van mijn aardse leven zwelgend in zelfmedelijden door kunnen brengen, daarmee mijn spirituele ontwikkeling dwarsbomend, omdat ik vergeten was dat het slechts een illusie is".


Het leek erop dat Vergeving tevreden was met zijn plan.


"Er bestaat altijd natuurlijk het risico dat ik tijdens die menselijke ervaring mij niet kan herinneren wie ik werkelijk ben", vervolgde hij, "In dat geval moet ik het de daaropvolgende keer anders doen, denk ik. Maar als de misdadiger uitzonderlijk gewelddadig is, zal het misschien zó pijnlijk zijn, dat ik geen andere mogelijkheid meer heb dan mij herinneren dat het een illusie is. En dan kan ik mijzelf laten ervaren dat het allemaal een illusie is. Wat denk je ervan?".


Wijsheid/Helderheid glimlachte: "Het is zeker de moeite waard het te proberen. Je hebt niets te verliezen!"

.

INDERDAAD: je hebt niets te verliezen!


Er is niets te vergeven. Ons slachtofferschap is alleen maar een rechtvaardiging van onze behoefte anderen de schuld te geven dat we afgescheiden van God zijn. Een ander de schuld geven is in werkelijkheid onszelf de schuld geven. Feit is dat we nergens schuldig aan zijn. We denken alleen maar dat we dat zijn. We hebben allerlei denkbeelden over onze schuld aan en de afscheiding van God in de driedimensionale werkelijkheid, inclusief de krachtigste vormen van misdadigheid - oorlog, terrorisme, genocide, moord, verkrachting, honger en uitputting van onze natuurlijke bronnen. Maar we hebben het allemaal verzonnen. Het is allemaal door onszelf opgeroepen, zodat we uiteindelijk kunnen zien wie en wat we niet zijn en daardoor zijn wie we wel zijn. En dat is God. Als je dit gelooft, heb ik een schat in de hemel voor je, beloofd!.

 
 
 
 
googleae70da3b9f2c6104.html