Ontdek het Leven

 LEVENSVRAGEN

 

Als we jong zijn, stellen we ons zo voor, dat we het eeuwige leven hebben, maar wanneer we ouder worden, raken we ons ervan bewust dat we een beperkt aantal jaren te leven hebben. Onze tijd in het lichaam is niet oneindig. De Tijd zelf is oneindig, en Wij zijn dat ook, maar onze tijd in dit specifieke lichaam is dat niet. Deze kennis is het Geschenk. Deze kennis is de Schat. De tijd in dit specifieke lichaam is de grootste Schat.

Er komt een ogenblik, dat je je realiseert dat elk moment een gouden moment is. We weten dat elke seconde een bedoeling heeft, of in het uiterste geval, gebruikt kan worden voor iets goeds. In feite is dat heel bijzonder. Elke seconde kan gebruikt worden voor het vormen, creëren en ervaren van Het Zelf in de eerstvolgende prachtige Versie.


VERANDERING

We hoeven de versies van het verleden niet te herhalen. We hoeven niet degene te zijn die we altijd waren. We hoeven niet te blijven, te handelen, te geloven, te aanvaarden of te worden zoals we altijd waren. We hoeven niet hetzelfde te blijven! Niet van jaar tot jaar, van maand tot maand, zelfs niet van week tot week of van dag tot dag. En, eerlijk gezegd, zelfs niet van seconde tot seconde.

Het grote geheim van het leven is dat we onszelf en ons leven binnen een seconde kunnen veranderen. We zijn van moment tot moment aan het proces van Zelf Creatie verbonden. We doen dat in feite ook, of we nu willen of niet, het gebeurt!. Het is niet de vraag óf het gebeurt, maar het is meer de vraag of je je ervan bewust bent dat het gebeurt en of je het laat gebeuren of dat je zelf de oorzaak bent van het proces.

Als we ouder worden en dit alles op een dieper niveau beginnen te begrijpen, voelen we ons geroepen om enkele belangrijke dingen te onderzoeken. We stellen dan, wat ik noem, de Levensvragen.


De vijf "W's"

Als oud-journalist herken ik onmiddellijk de gouden formule van journalisten als ze een verhaal gaan schrijven. Er zijn vijf vragen die een journalist moet stellen en waarop in elk krantenartikel antwoord gegeven hoort te worden: WIE - WAT - WANNEER - WAAR - WAAROM?


Op deze manier wordt het heel gemakkelijk

·                    WIE BEN IK?

·                    WAT DOE IK HIER?

·                    WANNEER GA IK HET DOEN?

·                    WAAR GA IK NAAR TOE?

·                    WAAROM?

In mijn eigen versie ga ik dieper op de vierde "W' in, maar zelfs dan komen alle vijf "W's" aan de orde. Waar ga ik naar toe en wie gaat er met mij mee?

Dit zijn de twee basisvragen van alle relaties. Het is van vitaal belang ze in de juiste volgorde te stellen en te beantwoorden. In de juiste volgorde functioneren ze. Wanneer je de twee vragen omdraait, functioneert het niet! Toch stellen de meeste mensen deze vragen in de verkeerde volgorde, namelijk wie gaat er met me mee en waar ga ik naar toe?


VERDWAALD

Geen wonder dat zoveel mensen de weg kwijt raken. Geen wonder dat mensen zo rond hun veertigste, vijftigste wakker worden, in de spiegel kijken en zich afvragen wat er met hun leven is gebeurd? Toch is het gemakkelijk te begrijpen hoe deze vragen in de verkeerde volgorde gesteld konden worden. De meeste mensen zijn bang om alleen te zijn. Zij zijn liever verdwaald dan alleen. Dus raken ze de weg kwijt, maar dan wel in gezelschap van anderen.

Als we de uitdaging aandurven alleen te zijn, als we het schrikbeeld dat er niemand is om ons gezelschap te houden - iets dat noodzakelijk is als je het antwoord op de eerste levensvraag Wie Ben Ik? zoekt - eerst dan hebben we de vrijheid om de basisvragen in de juiste volgorde te stellen: "Waar ga ik naar toe en wie gaat er met me mee?".


METAMORFOSE

Dit uitgangspunt verandert alles en de ironie is, dat we vanaf dat moment zelden meer alleen zullen zijn. Dat komt omdat we dynamische wezens geworden zijn; volledig het leven levend, volledig zichzelf zijnde; volledig vertrouwend en totaal zelfverzekerd, wetend wie we zijn, zodat iedereen bij ons in de buurt wil zijn, ook een heleboel mensen die we kunnen aanmerken als de andere "Jij", diegene waar we in het leven vaak zo wanhopig naar op zoek zijn geweest, zo wanhopig dat we bereid waren onszelf op te offeren om hem of haar te vinden.


Neale

Nieuwsbrief Conversations with God - no. 133

 
 
 
 
googleae70da3b9f2c6104.html